Cara Nak Buat Ikan Sardin

Apa-apa ikan yang kalian suka. Cili boh 2 sudu.


Pin On Sambal

Kemudian masukkan ikan sardin yang digoreng tadi.

. Sardin dalam tin adalah makanan pilihan setiap kali pertengahan bulan. Lebih pun tak mengapa sebab nanti bila masuk dalam pressure cooker kuah akan cepat pekat. Bawang besar diracik halus.

Wanita Kongsi Resepi Puff Daging Berlambak Anak-Anak Suka Sangat Sampai Minta Selalu. Haha usually I akan buat stok dalam 5-6 tin bersaiz kecil masa time dapat gaji haha. 2 senduk bawang kisar.

Buat stok untuk menghadapi pertengahan bulan so tak adalah kedengaran perut kebulur time tengah terdesak tu. 2 kilo ikan sardin. 1 cawan air asam jawa.

Rasanya juga memang macam sardin beli tudah tak was-was lepas ni nak makan. Ni sebab nissey yang kita guna. Cara-Cara Buat Sardin Sendiri Seperti Dalam Tin.

Siap ikan sadin marvellous. Cara-caranya - 1 Ikan dipotong ekor n kepala. Jangan risau ni bukan hangit tau.

Sardin homemade. CARA-CARA DAN BAHAN-BAHAN. Garam gula secukupnya.

Bersihkanpastu perap 10 minit dgn 12sb garam n 2 biji limau nipis atau kasturidah perap basuh semula n toskan airketepikan 2 Blender semua bawang dan halia dan sepotong dua tomatotumis hingga wangi dalam minyak yg banyak sikit lebih kurang suku cawan. SETIAP kali buka tin sardin hati berdebar-debar kan. Untuk menghasilkan tulang ikan yang lembut dan sedap.

Masukkan kuah ikan sardin yang diasingkan tadi. Serius memang tak susah kalau nak buat. Dengan menggunakan minyak lebihan tadi goreng bahan tumis sehingga naik bau.

Nanti bila goreng badan ikan nampak sedikit kehitaman. Lebih kurang 20 minit. Buang kepala dan ekor dia siap-siap.

Rebus dengan api kecil sehingga masak. 2 kilo ikan sardin. 4 ulas bawang putih.

Masukkan minyak Stir fry 2 biji bawang holand yang dah blend sampai wangi. Jom kita ikuti perkongsian darinya macam mana nak buat sardin sendiri. Cara-Cara Buat Sardin Sendiri Seperti Dalam Tin.

Tumis bawang dan cili kisar sampai pecah minyak. Susun ikan dalam periukkuali. 2 senduk cili kisar.

Sambal sarden buat sendiri. Kalau tak sempat singgah pam minyak Shell untuk beli puff sardin ni sebenarnya ada cara untuk buat sendiri di rumah. Ikan sarden secukupnya Cabe kurang lebih boleh di tambah atau di kurang Bawang merah bisa lebih bisa kurang Bawang putih boleh kurang boleh lebih Tomat merah boleh kurang boleh lebih Tomat hijau boleh kurang boleh lebih Daun bawang Cabe hijau panjang.

Puff sardin ni memang sedap dimakan panas-panas dengan secawan kopi kaw. Bersihkan ikan sardin yang dibeli tadi. Saya beli ikan kembong ni.

5-6 ekor ikan sardin segar bersihkan buang kepala ekor 2 biji tomato ranum. 1 cawan air secukupnya. Anda boleh cuba buat sendiri stok sardin untuk hidangan ahli keluarga.

Ia juga boleh bertahan selama sebulan tanpa bahan. Kemudian masukkan air asam jawa cili sos tomato puri. Gunakan periuk tekan ataupun pressure cooker dan setkan masa selama 80 minit.

1 cawan tomato purée. Saya buang kepala dan ekor sebab tu ikan saya jadi kontot. Tapi dibiarkan ikan sardin betul-betul sejuk baru disimpan.

Masukkan minyak masak ke dalam pressure cooker. 12 cawan sos tomato. Letakkan dalam bekas kering dan simpan di dalam peti sejuk boleh di frozenkan juga selama sebulan atau lebih tanpa bahan pengawet.

1 tin tomato puri. Tumis bawang dan cili kisar sampai pecah minyak. Dan cara pembuatan sarden ini akan menjaga kualitas dari ikan yang ada di dalam kaleng.

Kemudian masukkan garam serbuk perasa gula agak-agak ye dan kacau ratakan. Sekali cuba pasti anda akan jarang beli sardin tin dah lepas ni. Cara penyedian resepi ikan sardin homemade ini juga sangat mudah.

Masukkan minyak masak ke dalam pressure cooker. Kemudian masukkan bahan-bahan diatas tadi. Tumis bawang dan cili kisar sampai pecah minyak.

2 senduk cili kisar. 2 kilo ikan sardin. 1 tin tomato puri.

Ikan KembongSelayangSardin bawang besar diracik halus cili boh 2 sudu buah tomato dan tomato puri sos ikansos sotong garam dan kicap barang sesudu. 1 cawan air asam jawa. 2 labu bawang besar merah.

Angkat ikan ke dalam pinggan. 2 senduk bawang kisar. Masukkan minyak masak ke dalam pressure cooker.

Bersihkan perut ikan dan sisik kemudian ketepikan. Menarik dan mudah kan rupanya nak buat sardin ni. Tapi anda pernah tak terfikir untuk buat sendiri secara homemade sardin seperti yang dijual.

Kemudian masukkan bahan-bahan yang dikisar tadi tanpa on apa-apa fungsi lagi. Penutupan Wadah Kaleng Seaming Penutupan wadah kaleng dilakukan dеngаn menggunakan double seamer machine. Kemudian masukkan bahan-bahan yang dikisar tadi tanpa ON apa-apa fungsi 4.

Setelah sardin masak sejukkan sardin betul-betul. Kemudian masukan air asam jawa cili soso dan tomato puri. Tambah air hingga menutupi ikan.

Masukkan juga setengah sudu gula. Ada yang panggil ikan sardin. 1 tin tomato puri.

Wow teruja sis cara mohon nak share ilmu ne. Saya buang kepala dan ekor sebab tu ikan saya jadi kontot. 1 botol sos cili.

Cara-cara untuk membuatnya. Masak sehingga sedikit garing. Buah tomato dan tomato puri.

Kalau nak simpan dalam peti ais pun. Guna api sederhana je. Dijamin lebih jimat dan mudah untuk.

1 botol sos cili. Sekali cuba pasti anda akan jarang beli sardin tin dah lepas ni. Saya guna ikan sardin saba macerel -3kg.

Panaskan minyak dan goreng la ikan tadi. Cara-cara untuk membuatnya. Bersihkan ikan buang kepala dan ekor ikan jadi kontot bersihkan perut ikan dan sisik.

Bersihkan perut ikan dan sisik kemudian ketepikan. Cara kerjanya аdаlаh menarik oksigen dan gas-gas lаіn dаrі dalam kaleng dan kеmudіаn ѕеgеrа dilakukan penutupan wadah. Kemudian masukkan air asam jawa cili sos tomato puri.

Bersihkan ikan sardin yang dibeli tadi. 5-6 ekor ikan sardin segar bersihkan buang kepala ekor 2 biji.


Sardin Noxxa Pressure Cooker Recipes Cooking Recipes Cooker Recipes


Sambal Sardin Cili Padi Recipe Resep Masakan Asia Masakan Asia Resep Masakan Malaysia


Azie Kitchen Ikan Sardin Masak Sambal Spicy Recipes Malay Food Food


Sambal Ikan Tamban Sardine Resep Ikan Makanan Resep Masakan Malaysia

Post a Comment

0 Comments

Ad Code